Değişik yörelerde farklı şekillerde tarifi yapılan zerde tatlısı ülkemizde en çok Konya, Balıkesir, İstanbul, Gaziantep, Tekirdağ ve Edirne illerinde yapılır. Tatlı pirinç lapası olarak da adlandırılabilen bu tatlı, Ramazan ayında yöresel olarak sıklıkla tüketilen yemek sonrası tatlısıdır. İftar kadar sahurda da yenilebilen bu tatlının en büyük özelliği, tok tutarken hafif ve hoş bir tat ile damaklarda kalmasıdır. Yapımı fazla zahmetli olmayan, isteğe göre safran ile renklendirilen zerde tatlısının biz bugün, safran kullanmadan, evde genel olarak bulunan malzemeler ile yapılan çeşidinin tarifini vereceğiz. Sürekli aynı tatlılardan sıkıldığınızda uygulamak için en ideal tariflerden biri olan hafif tatlı tarifimizi denemenizi tavsiye ediyoruz.
Zerde Tatlısı Malzemeleri
Yarım su bardağı kadar pirinç
1 su bardağı toz şeker
3 su bardağı sıcak su
1, 5 çorba kaşığı nişasta
1 adet limon kabuğunun rendesi
İsteğe göre kuş üzümü ya da kuru üzüm
Yine isteğe göre dolmalık fıstık ya da tuzsuz yer fıstığı
Zerde Tatlısı Yapılışı
Zerde tatlısı yapılışı için ilk olarak pirinçler ayıklanıp yıkanarak yumuşaması için su içinde ocağa alınır. Pirinçler haşlanıp iyice yumuşayınca dipte fazla olan suyu dökülür ve üzerine şekeri eklenerek kaynaması beklenir. Kaynadıktan sonra limon kabuğu rendesi ve kuruyemişler üzerine eklenerek biraz daha kaynaması beklenir. 3 su bardağı sıcak su tencereye eklenir. Başka bir kasede nişasta su ile açılır ve tencereye azar azar ilave edilir. Son olarak isteğe göre kıvam alana kadar pişirilmeye devam edilir. Kıvam aldıktan sonra ister sıcak, isterse de soğuk olarak tüketilir. Afiyet olsun.Google Etiketler:Zerde Tarifi,
0 yorum :
Yorum Gönder