Mutfaklarımızın vazgeçilmez sebzelerinden biri olan patlıcanın en çok yakıştığı yemeklerden biri olan Patlıcan Musakka tarifimiz ile sizlerleyiz. Patlıcan içerdiği fosfor ve A vitamini ile oldukça faydalı bir sebze olup; kansızlık, kalp ve şeker hastalığına da iyi geldiği de yapılan araştırmalarca kanıtlanmıştır. Bu faydaları dışında böbreklerin çalışmasına katkıda bulunarak idrar söktürmede de etkilidir. En sağlıklı tüketme şekli közleme dediğimiz ateş üzerinde çevirerek pişirme şekli olsa da bu tarifimizde ben orijinal haliyle yani kızartarak anlattım. Çok yağ çekmesi sebebiyle kızartma tercih etmeyen bayanlarımız dilerlerse tuzlu suda bekletme işletme sonrası bir yemek kasığı kadar sıvıyağ, bir çimdik tuz ve diledikleri baharatlarla harmanlayarak yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yayarak 180 derecede yaklaşık 25 dakika pişirerek de yapabilirler. Evet gelelim şimdi tarifimize. Soframızda bereketin, ağzımızda tadımızın eksik olmaması dileğiyle…
Patlıcan Musakka Malzemeleri:
5-6 adet patlıcan 250 gr kıyma 2 adet domates 1 adet kuru soğan 2 diş sarımsak 1 yemek kaşığı salça Tuz Sıvıyağ KarabiberSüslemek için:
MaydanozPatlıcan Musakka Yapılışı:
Patlıcanlarımızı eskiden babalarımızın dedelerimizin giydiği çizgili pijama deseni halinde alacalı şekilde soyuyoruz. 1 parmak genişliğinde yuvarlak şeritler halinde doğruyoruz. Bir kap içerisine aldığımız patlıcanların üzerine bir tatlı kaşığı kadar tuz döküp üzerlerini geçecek kadar su ile dolduruyoruz. Hazırladığımız bu tuzlu su içerisinde patlıcanlarımızı acısının çıkması ve çok fazla yağ çekmemesi için yarım saat kadar bekletiyoruz. Yarım saat sonra patlıcanlarımızın acısı çıkmış suyunu süzerek hiç ıslak kalmamalarına dikkat ederek patlıcanlarımızı kuruluyoruz. Kızartma tenceremizde veya tavamızda sıvıyağımızı kızdırıyoruz. Patlıcanlarımızı orta ateşte renkleri değişene dek kızartıp fazla yağlarını bırakmaları için kağıt havlu üzerine alıyoruz. Bu arada başka bir tencereye 1 yemek kaşığı sıvıyağ koyarak yemeklik doğradığımız soğanlarımızı kavuruyoruz. Ardından minik minik doğradığımız sarımsaklarımızı ve kıymamızı ekliyoruz. Kıymamız suyunu salıp tekrar çekene kadar kavuruyoruz. Yine yemeklik doğranmış domatesimizi; tuzumuzu ve karabiberimizi (ben bir çimdik kadar kimyonu da mutlaka koyarım bu yemeğe; denemek isterseniz tavsiye ederim, çok güzel bir lezzet bırakıyor) ekleyerek domateslerimiz suyunu çekene dek kavurup ocağımızı kapatıyoruz. Derin bir tencerede en alt sıraya kızarmış patlıcanlarımızın yarısını koyuyoruz, üzerine hazırlamış olduğumuz kıymalı domatesli karışımımızı döküyoruz ve üzerini kalan patlıcanlarımızla kapatıyoruz. Ayrı bir kapta 1 yemek kaşığı salçamızı 1 su bardağı kadar su ile eritip patlıcanlarımızın üzerine döküyoruz. Orta ateşte suyunu hafif çekene kadar yani tüm malzemelerimizin birbiri ile içiçe geçmesine kadar yaklaşık 15-20 dakika pişiriyoruz. Biraz dinlendikten sonra servis yapabiliriz. Servis esnasında musakkamıza hem görsel açıdan hem de lezzet açısından şölen yaşatan ince kıyılmış maydanozumuzu da eklemeyi tercih etmenizi tavsiye ederim.Google Etiketler:,
0 yorum :
Yorum Gönder