Yaz günleri geldi çattı ve biz de hemen duruma el koyarak içinizi serinletecek sağlıklı ve enfes bir tat Karışık Meyveli Şerbet tarifimizi hazırladık. Şerbet; şekerli, ballı, güllü, baharatlı veya meyve aromalı ferahlatıcı içecek veya tatlı yapımında kullanılan şekerli sıvıya verdiğimiz addır. Şurup sözcüğü de sık sık şerbet ile aynı anlamda kullanılır. Fakat şurup kaynatılarak yoğunluğu artırılmış içecektir ve tatlılarda kullanılır. Yüzlerce çeşidi olan şerbet, modern içeceklerin keşfinden önce, özellikle sıcak doğu medeniyetlerinde ferahlatıcı olarak yüzlerce yıldır kullanılmıştır. Başlıca Osmanlı İmparatorluğu döneminde bolca kullanılmıştır. Günümüzde batı medeniyetlerinde şerbet (İngilizce: sherbet) olarak bilinen içecek veya toz tatlı ile “sorbet” olarak bilinen “şekerli buz”, şerbetin türevleridir. Osmanlı devrinde padişah çocuklarının doğumlarında, doğumdan sonra ziyarete gelenlere şerbet dağıtılırdı. Özellikle doğumun üçüncü günü sadrazama şerbet gönderme adeti vardı. Türlü malzemelerden yapılan şerbetler, altın, gümüş ya da billur kaplara konur, çocuğu ziyarete gelenlere o dairede hizmet eden güzel cariyeler tarafından sunulurdu. Bunun yanı sıra, yakın bir geçmişe kadar nişan törenlerinde şerbet sunumu için ayaklı özel taslar bulunur, varlıklı ailelerin evlerinde bu taslar gümüş olurdu. Günümüzde bazı yörelerde çiftlere söz kesildiğinde şerbet içilir, şerbet içme törenleri yapılır. Bu törenlerde sohbetlere, geleneksel olarak "Şerbetleri ez getir, sofralara tez getir" diyerek başlanır. Bazı yörelerimizde de nişanın ertesi günü kız tarafı haberci çıkararak ailenin yakınlarını ve hatırlı komşularını şerbet içmeye davet eder. Hatta nikah sonrası, sünnet sonrası şerbet ikram etme geleneğimizi sürdüren yörelerimiz de vardır. Osmanlı döneminde pazar yerleri ve panayırların vazgeçilmezi olan ibrikli seyyar şerbetçiler günümüzde de turistik bir öğe olarak yaşatılmaya çalışılmaktadır. Evet gelelim şimdi tarifimize. Soframızda bereketin, ağzımızda tadımızın eksik olmaması dileğiyle…
Karışık Meyveli Şerbet Malzemeler:
250 gr vişne 250 gr kiraz 2 adet şeftali 2 dilim kavun 3 çorba kaşığı esmer şeker 5-6 dal ince kıyılmış taze nane 1 su bardağı maden suyu 1 çay kaşığı rendelenmiş taze zencefilKarışık Meyveli Şerbet Yapılışı:
Çekirdeklerini çıkardığımız kiraz, vişne, şeftali, dilimlenmiş kavun ve taze naneyi esmer şekerle birlikte önce blenderdan daha sonra süzgeçten geçirip sürahiye alıyoruz. İçine maden suyu ve taze zencefil ilave dip bütün malzemeyi karıştırıyoruz. Buzdolabında 1-2 saat beklettikten sonra bardaklara paylaştırıp soğuk olarak servis yapıyoruz.Google Etiketler:,
0 yorum :
Yorum Gönder