Türk lokum’unun tarihi 15. yüzyıldan itibaren Anadolu toprakları içinde yapılmasının bugüne kadar gelmiştir. Osmanlı da ise 18. yüzyıl itibariyle yaygın olarak tüketilmeye başlanan lokum’un anlamı Arapça da “rahat-ul hulküm” yani boğaz rahatlatan olarak geçmekteydi. Şüphesiz ki her şeyde olduğu gibi lokumda da 1 adres varsa Ali Muhiddin Hacı Bekir diyebiliriz. Bir rivayete göre sert şekerden sıkıldığı için 1. Abdülhamit’in düzenlediği bir yarışmada lokum yaparak kazanan kişi Hacı Bekir olmuştur. Avrupa da ise Turkish Delight adıyla 18. yüzyıl da giriş yapmıştır. Bayramlarda veya özel günlerinizde sizde eğer hazır ürün tüketmeyi sevmiyorsanız bu eşsiz tarihi Türk lezzetini sofralarınıza getirebilirsiniz.
Portakallı Lokum Malzemeleri
Portakal Suyu (1 su bardağı mümkünse taze sıkılmış kullanabilirsiniz daha güzel oluyor)
Portakal kabuğu rendesi
Su (4 su bardağı)
Toz şeker (3 su bardağı)
Mısır nişastası (1 su bardağı)
Limon tuzu (1 adet yeterli)
Fındık (yarım su bardağı kadar, isterseniz fıstık yada cevizde kullanabilirsiniz)
Hindistan cevizi (1 paket yeterli biraz daha fazla olabilir)
Portakallı Lokum Tarifi
Öncelikle genişte bir tencereye 3 bardak suyu, şekerimizi ve limon tuzumuzu da ekleyerek yüksek ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Bu sırada portakal suyumuzu bir kaba alarak nişasta ve 1 bardak kalan suyumuzu ekleyerek nişasta iyice eriyene kadar karıştırıyoruz. Şerbetimizde kaynamaya başladıktan sonra bu nişastalı karışımızı alarak yavaş yavaş şerbetin içine döküp bir taraftan da şerbeti hızlıca karıştırıyoruz. (Buradaki püf noktamız şu nişastalı karışım içine eklemeye başladığımızda eğer topaklanmasını istemiyorsanız sıcak şerbetten bir iki kaşık alarak ılınmasını sağlayabilirsiniz) Şimdi işin en yorucu kısmına geldik. Şerbetimiz şeffaflaşıp pelte pelte olarak kadar ortalama 20-25 dakika boyunca karıştırmamız gerekiyor. Dibinin tutmaması burada çok önemli bu yüzden iyice karıştırdığımızdan emin olmamız gerek. Kaynadıktan sonra ocağımızın altını kapatıyoruz. Bu sırada da yağlı ufak boy bir borcama yağlı kağıt seriyoruz. Tencerenin içine fındığımızı (yada fıstık veya ceviz tercihinize göre) ekleyerek son bir kez daha karıştırıyoruz ve ardından borcama döküyoruz. Önce lokum’umuzun oda ısısına gelmesi gerekiyor geldikten sonra 1 saat buzdolabında bekleteceğiz. Buzdolabından çıkarıp istediğiniz şekilde kesebilirsiniz. Yuvarlak, kare dikdörtgen ama usulüne uygun yapacağım derseniz karelere böldükten sonra üstünü iyice hindistan cevizi ile kaplıyoruz ve 1 gün dinlendirdikten sonra bu muhteşem Türk tatlımız servise hazırdır. Hepimize afiyet olsun.
Google Etiketler:,
0 yorum :
Yorum Gönder