Yapımı çok zor görünmekle beraber aslında çok kolay olay bu geleneksel Türk tatlımızın iki farklı yapımı bulunmaktadır. Mersin usulü künefe tepsi olarak Hatay künefesi ise istenilen porsiyonda özel küçük tepsilerde yapılır. İçine peynir olarak tercihiniz Hatay peyniri, lor peyniri, Antep peyniri veya Urfa peyniri olabilir. Bazı yörelerde dil peyniri de kullanıldığı görünmektedir. Künefemiz bittikten sonra Antep fıstığı, ceviz veya fındık gibi yemişlerle de servis edilebilir. Ben peynirini bol koymayı seviyorum yerken çok hoş bir tat bırakıyor. Sıcak yaz günlerinde yakıcılığını alması için servis ederken mutlaka yanında su da ikram edin.
Künefe Malzemeleri;
Tel kadayıf (250 gram)
Tuzsuz künefe peyniri (yukarıda bahsettiğim peynirlerden biri olabilir 150 gram)
Tereyağı (4 yemek kaşığı)
Pekmez (1 çay kaşığı)
Şerbeti İçin Malzemeler;
Su (2 su bardağı)
Toz şeker (2 su bardağı)
Limon suyu (1 çay kaşığı)
Üzeri İçin Malzemeler;
Toz Antep fıstığı
Kaymak
Künefe Tarifi;
Öncelikle işe künefemizin şerbetini hazırlayarak başlıyoruz. Su ve şekerimizi bir tencereye koyarak kaynaması için karıştırıyoruz. Şerbetimiz kaynamaya başladıktan sonra 1 çay kaşığı limon suyumuzu ekliyoruz ve 10 dakika daha kaynatıyoruz. Ardından soğumaya alabilirsiniz. Künefemize gelecek olursak öncelikle tereyağını kısık ateşte eritiyoruz. Tereyağımız tekrar donduktan sonra alt taraftaki suyu döküyoruz ve kalan donmuş üst katmanının içine pekmezi katarak muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırıyoruz. Teflon tavamızın altına bu pekmezli karışımımız ile bir güzel kaplıyoruz. Kadayıfımızın bir parçasıyla yağlanmış tepsinin dibine araları tamamen boşluksuz olacak şekilde örtüyoruz. Kadayıfımızı tel tel tiftikliyoruz. Ardından bir bıçak yardımı ile 1 santim kalınlığında kesiyoruz ve iki parçaya ayırıyoruz. Ayırdığımız kadayıfların bir parçasını yağlanmış tepsinin gene dibine aralıklarda boşluk kalmayacak şekilde seriyoruz ve üstüne rendelemiş olduğumuz peyniri kapatıyoruz. Diğer kadayıf parçamızı da peynirlerin üstünde boşluk kalmayacak şekilde yayıyoruz. Şimdi bir tepsi yardımı ile üstüne bastırıyoruz. Ne kadar sıkı bastırırsanız o kadar güzel bir künefe elde edersiniz. En kısık ateşte ocağın üzerinde pişiriyoruz. Alt tarafını pişirdikten sonra bir tepsi yardımı ile künefemizi çeviriyoruz ve diğer tarafını pişiriyoruz. Yalnız çevirme sırasında künefemiz bir süre tepside kalsın siz tavanızı tekrar yağlayın. İyice kızardıktan sonra tavadan alıyoruz ve kenarlarından başlayarak şerbetimizi döküyoruz. Üstüne bol kaymak koyup Antep fıstığı ile son dokunuşu yapıyoruz. Evet gördüğünüz gibi gayet kolay olan tatlımız yenmek için hazırdır.
Google Etiketler:kunefe,
0 yorum :
Yorum Gönder