Hemen hemen hepimiz börek yaparken iç harç olarak kıymayı kullanmışızdır. Biz bu tarifle biraz değişiklik katalım istedik. Herkes hayatında sürekli aynı olan şeylerde kimi zaman küçükte olsa değişikliklere ihtiyaç duyar. Bu durumun damak tadımızda da geçerli olduğunu düşündük ve sizler için kabaklı ve kıymalı börek tarifini hazırladık. Yani kıymamızın yanına oldukça sağlıklı ve ekonomik bir besin maddesi olan kabağı da ekledik. Kabağı eklerken kıymanın bir numaralı dostu soğanımızı da eksik etmedik tabi. Genel olarak yemeklerimizde kullandığımız için her ne kadar sebze de sansak asıl olarak kabak bir meyve. İlk duyan hanımlarımızın oldukça şaşırdığını tahmin ediyorum, çünkü öğrendiğimde bende epey şaşırmıştım. Ve doğrusu meyve olarak kullanılan tariflere de pek rastlamadım şaşırmamız biraz da bundan kaynaklı olsa gerek. Bol lifli bir meyve olan kabak, bağırsakları tembel olan bayanlarımızın imdadına yetişecek türde yiyeceklerdendir. Kabak; potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir. Fiyatı da gayet uygun olan bu meyvemizin bu kadar faydasını da öğrendikten sonra; böreğimize katarak ne kadar doğru bir iş yaptığımızı da böylece anlamış oluyoruz. Evet gelelim şimdi tarifimize. Soframızda bereketin, ağzımızda tadımızın eksik olmaması dileğiyle…
Kabaklı ve Kıymalı Börek Malzeme:
İç harcı için:
1 kg kabak 500 gr kıyma 2 adet soğan 2 çorba kaşığı tereyağı Karabiber TuzHamur için:
1 yumurta 1 çay bardağı sıvıyağ 1 çay bardağı yoğurt 3 çorba kaşığı yumuşatılmış tereyağı Aldığı kadar unArasına sürmek için:
1 çay bardağı sıvıyağ 3 çorba kaşığı tereyağıKabaklı ve Kıymalı Börek Yapılışı:
Öncelikle iç harç için kabuklarını soyduğumuz kabakları ve soğanı tavla zarı büyüklüğünde doğruyoruz. Sonra bunları geniş bir tavaya alıp 1 çorba kaşığı tereyağında kavuruyoruz. Diğer taraftan kıymayı kalan tereyağında kavuruyoruz ve kabaklı harçla birleştiriyoruz. Tuz ve karabiberini ekleyip bir kenara alıyoruz. Hamurumuz için yumurta, sıvıyağ, yoğurt ve tereyağını yoğurma kabına alıyoruz. Unu ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. Üzerini nemli bir bezle örtüp 15 dakika dinlendiriyoruz. Hamuru 10 eşit parçaya bölüyoruz. Her bir parçayı buğday nişastası serperek pasta tabağı büyüklüğünde açıyoruz. Açtığımız her parçanın üzerine sıvı yağ ve tereyağı karışımı olan karışımdan sürüp üst üste koyuyoruz. 15 dakika daha dinlendiriyoruz. Merdane ile 1 cm kalınlığında ve dikdörtgen şekilde tek bir hamur olacak şekilde açıyoruz. Açtığımız hamuru 4 eşit kare parça elde edecek şekilde kesiyoruz. Kare hamurları merdane ile incelterek dikdörtgen şeklinde açıyoruz. Açtığımız dikdörtgen hamurların orta kısımlarına uzunlamasına iç harcımızdan yayıyoruz. İki tarafını kıymalı harcın üzerine kapatıp rulo şeklinde sarıyoruz. Ters çevirip yağladığımız fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Börekleri 3 parmak kalınlığında kesiyoruz. Hamurların arasına sürdüğümüz tereyağ ve sıvı yağ karışımının kalanını böreğin üzerine sürüyoruz. Önceden ısıttığımız 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz. Sıcak olarak servis yapıyoruz.Google Etiketler:,
0 yorum :
Yorum Gönder