Türk mutfağının binbir çeşit lezzetlerinin arasında şüphesiz tatlılar da önemli pay sahibidir. Saray mutfağından günümüze denk gelen tatların yanı sıra her geçen gün gelişen dünya mutfağıyla birlikte tatlı menüleri enikonu genişlemektedir. Yurdumuzun
her yöresinde farklı usüle göre yapılan binlerce tatlı çeşidi Türk mutfağının vazgeçilmezleridir. Özellikle hamurişi tatlılar
ve sütlü tatlılar her kesim tarafından sıklıkla tüketilen tatlar olarak bilinse de tatlı tarifleri aracılığıyla enfes lezzetler
mutfağınıza geliyor. Özellikle en yeni birbirinden özel meyve tatlıları tarifleri ile sitemiz sayesinde sofralarınızda
çeşitli sürprizlere yer verebilirsiniz.
tatlı tarifleri'da dünyanın en iyi ustalarının en özel Kek, Pasta , Kurabiye , Baklava, tariflerini bulabileceğiniz gibi, pratik bilgilerin yardımıyla kendi tariflerinizi de oluşturup aile bireylerinize sürprizler hazırlayabilirsiniz. En yeni tatlı tariflerine ulaşmak artık
hiç de zor değil. Doğu mutfağının en farklı hamurişi tatlılarını yapmanın bir hayal olmadığını, tatlitariflerin.com sayesinde
keşfedecek ve sofralarınızda enfes tatlılara yer açacaksınız. tatlitarifibiz.blogspot.com mutfağınızdaki en gizli sırdaşınız olacak.

10 Haziran 2016 Cuma

Erzurum Kadayıf Dolması

Kadayıf dolmasının tarihinin Selçuklu Devleti’ne kadar dayandığı bilinmektedir. Saray sofralarında yemekten sonra servis edilirmiş. Tarihin kesin olarak bilinmemesine karşın 20. yüzyıldan itibaren Erzurum adı kadayıf dolması ile anılmaya başlamıştır. İsmi gibi kendisine mükemmel olan tatlının yapımı kolay görünmesine karşın belli püf noktaları bulunuyor. Sizde davetleriniz için veya ramazan aylarında iftardan sonra servis edebilmek için bu mükemmel tatlıyı yapabilirsiniz. Biraz uğraştırıcı görünen bu tatlımızın tarifine gelecek olursak.

 Erzurum Kadayıf Dolması Malzemeleri

Tel Kadayıf (250 gram)
Ceviz içi (1 su bardağı)
Sıvı yağ
Yumurta (2 adet)
Süt ve su karışımı (yarım çay bardağı kadar ikisinden de eşit miktarda olacak)

Şerbet için ;

Toz şeker (3 su bardağı)
 Su (3 su bardağı)

Erzurum Kadayıf Dolmasının Yapılışı

Öncelikle bir tencereye 3 bardak toz şeker ve 3 bardak suyu ekleyerek kıvamlı bir hale gelinceye kadar karıştırarak kaynatıyoruz. Hafif koyu kıvamlı bir şerbet olması gerekiyor. Şerbetimizin üstü göz göz olup kaynadıktan sonra soğuması için bir kenara alabilirsiniz. Karışımımızı soğumaya aldıktan sonra ceviz içlerimizi dövebilirsiniz. Şimdi sıra tel kadayıflara geldi. Eliniz ile bir parça kopararak avuç içi büyüklüğüne gelede kadar açacaksınız. Didiklereyerek açabilirsiniz. Dövmüş olduğumuz ceviz içini alıp bu avuç içi büyüklüğündeki kadayıfımızın içine koyarak sarmaya başlayabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken püf nokta ise sarmaya başladıktan sonra çok sıkı veya gevşek olmamasına özen gösterin. Şimdi sardığımız dolmaları aynı yaprak sarma yaparmış gibi üst kısımlarından içeri katlayın. Tüm kadayıflar sarıldıktan sonra bir kapta yumurtalarımızı çırpmaya başlayabilirsiniz. Buna daha öncede hazırlamış olduğumuz yarım çağ bardağı su ve süt karışımını ekleyeceğiz ve karıştırmaya devam ediyoruz. Sarıp kenara hazırlamış olduğumuz kadayıflarımızı alarak sırayla bu karışımımıza batırıyoruz ve bir tepsiye alarak beklemeye koyuyoruz. Burada dikkat edeceğiniz nokta ise lokma yapar gibi çok uzun süre bu karışımın içinde bekletmemek olacaktır. Hemen batırıp çıkarabilirsiniz. Geniş büyük bir tavaya yağımızı koyarak altını yakabilirsiniz. Karışıma batırıp çıkardığınız ve beklettiğiniz dolmaları sırayla kızmış yağa atabilirsiniz. Burada ki püf noktamız ise nar gibi kızarmış olmalarına özen gösterin. Yumuşaksa kızartmaya devam edin. Şimdi ise ilk etapta hazırladığımız ve soğumaya bıraktığımız şerbetimiz devreye giriyor. Yağdan aldığımız dolmaları şerbetimizin içine atarak 2 dakika kadar bekletiyoruz. Tüm dolmalar şerbetten alındıktan sonra en zor kısmı başlıyor işin. Soğuması için beklemek zorundasınız. Hepimizin ellerine sağlık ve herkese afiyet olsun.



Google Etiketler:Erzurum Kadayıf Dolması,

0 yorum :

Yorum Gönder

 
Site haritası ; Google Sitemap En güzel Tatlı Çeşitleri Resimli Tatlı Tarifleri