Kadayıf dolmasının tarihinin Selçuklu Devleti’ne kadar dayandığı bilinmektedir. Saray sofralarında yemekten sonra servis edilirmiş. Tarihin kesin olarak bilinmemesine karşın 20. yüzyıldan itibaren Erzurum adı kadayıf dolması ile anılmaya başlamıştır. İsmi gibi kendisine mükemmel olan tatlının yapımı kolay görünmesine karşın belli püf noktaları bulunuyor. Sizde davetleriniz için veya ramazan aylarında iftardan sonra servis edebilmek için bu mükemmel tatlıyı yapabilirsiniz. Biraz uğraştırıcı görünen bu tatlımızın tarifine gelecek olursak.
Erzurum Kadayıf Dolması Malzemeleri
Tel Kadayıf (250 gram)
Ceviz içi (1 su bardağı)
Sıvı yağ
Yumurta (2 adet)
Süt ve su karışımı (yarım çay bardağı kadar ikisinden de eşit miktarda olacak)
Şerbet için ;
Toz şeker (3 su bardağı)
Su (3 su bardağı)
Erzurum Kadayıf Dolmasının Yapılışı
Öncelikle bir tencereye 3 bardak toz şeker ve 3 bardak suyu ekleyerek kıvamlı bir hale gelinceye kadar karıştırarak kaynatıyoruz. Hafif koyu kıvamlı bir şerbet olması gerekiyor. Şerbetimizin üstü göz göz olup kaynadıktan sonra soğuması için bir kenara alabilirsiniz. Karışımımızı soğumaya aldıktan sonra ceviz içlerimizi dövebilirsiniz. Şimdi sıra tel kadayıflara geldi. Eliniz ile bir parça kopararak avuç içi büyüklüğüne gelede kadar açacaksınız. Didiklereyerek açabilirsiniz. Dövmüş olduğumuz ceviz içini alıp bu avuç içi büyüklüğündeki kadayıfımızın içine koyarak sarmaya başlayabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken püf nokta ise sarmaya başladıktan sonra çok sıkı veya gevşek olmamasına özen gösterin. Şimdi sardığımız dolmaları aynı yaprak sarma yaparmış gibi üst kısımlarından içeri katlayın. Tüm kadayıflar sarıldıktan sonra bir kapta yumurtalarımızı çırpmaya başlayabilirsiniz. Buna daha öncede hazırlamış olduğumuz yarım çağ bardağı su ve süt karışımını ekleyeceğiz ve karıştırmaya devam ediyoruz. Sarıp kenara hazırlamış olduğumuz kadayıflarımızı alarak sırayla bu karışımımıza batırıyoruz ve bir tepsiye alarak beklemeye koyuyoruz. Burada dikkat edeceğiniz nokta ise lokma yapar gibi çok uzun süre bu karışımın içinde bekletmemek olacaktır. Hemen batırıp çıkarabilirsiniz. Geniş büyük bir tavaya yağımızı koyarak altını yakabilirsiniz. Karışıma batırıp çıkardığınız ve beklettiğiniz dolmaları sırayla kızmış yağa atabilirsiniz. Burada ki püf noktamız ise nar gibi kızarmış olmalarına özen gösterin. Yumuşaksa kızartmaya devam edin. Şimdi ise ilk etapta hazırladığımız ve soğumaya bıraktığımız şerbetimiz devreye giriyor. Yağdan aldığımız dolmaları şerbetimizin içine atarak 2 dakika kadar bekletiyoruz. Tüm dolmalar şerbetten alındıktan sonra en zor kısmı başlıyor işin. Soğuması için beklemek zorundasınız. Hepimizin ellerine sağlık ve herkese afiyet olsun.Google Etiketler:Erzurum Kadayıf Dolması,
0 yorum :
Yorum Gönder