Türk mutfağının binbir çeşit lezzetlerinin arasında şüphesiz tatlılar da önemli pay sahibidir. Saray mutfağından günümüze denk gelen tatların yanı sıra her geçen gün gelişen dünya mutfağıyla birlikte tatlı menüleri enikonu genişlemektedir. Yurdumuzun
her yöresinde farklı usüle göre yapılan binlerce tatlı çeşidi Türk mutfağının vazgeçilmezleridir. Özellikle hamurişi tatlılar
ve sütlü tatlılar her kesim tarafından sıklıkla tüketilen tatlar olarak bilinse de tatlı tarifleri aracılığıyla enfes lezzetler
mutfağınıza geliyor. Özellikle en yeni birbirinden özel meyve tatlıları tarifleri ile sitemiz sayesinde sofralarınızda
çeşitli sürprizlere yer verebilirsiniz.
tatlı tarifleri'da dünyanın en iyi ustalarının en özel Kek, Pasta , Kurabiye , Baklava, tariflerini bulabileceğiniz gibi, pratik bilgilerin yardımıyla kendi tariflerinizi de oluşturup aile bireylerinize sürprizler hazırlayabilirsiniz. En yeni tatlı tariflerine ulaşmak artık
hiç de zor değil. Doğu mutfağının en farklı hamurişi tatlılarını yapmanın bir hayal olmadığını, tatlitariflerin.com sayesinde
keşfedecek ve sofralarınızda enfes tatlılara yer açacaksınız. tatlitarifibiz.blogspot.com mutfağınızdaki en gizli sırdaşınız olacak.

23 Haziran 2016 Perşembe

Aşure Nasıl Yapılır


Merhaba hanımlar vazgeçilmez bir tatlı tarifi ile sizlerleyiz.Her sene muharrem ayının vazgeçilmez tatlısı olan aşure tarifi ile sizlerleyiz.

Aşure Malzemeleri
2 su bardağı buğday
1 su bardağı kuru börülce
2 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı kuru bakla
2 su bardağı sür
½ su bardağı pekmez
½ su bardağı bal
1 kilogram şeker
1 limon kabuğu rendesi
1 portakalın suyu
1 yemek kaşığı tarçın
5-6 adet kuru kayısı
5-6 adet kuru incir
1 su bardağı kadar kuru üzüm

[fac_icon icon=”cutlery”] Aşure Hazırlanışı

Yaklaşık 10 saat önceden ısladığımız buğdaylarımızı, aşuremizi yapacağımız tencereye koyun. Üzerini 5 cm geçecek kadar suyunu da ekleyip pişirmeye başlayın. Su kendini çektikçe kaynar su ilavesi yapın. Buğdaylarımız pişmeye başladığında börülcesini ve baklasını ekleyip bakliyatların yarı pişmişliğine yakın nohutu da ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin. Bal pekmez ve sütü şekerle beraber ekleyip içini çekene kadar pişirin. Son olarak kuru meyveleri tarçın, limon kabuğu ve portakal suyunu da ekleyip 5-10 dk daha kaynatın. Tencerinin altını kapatıp aşuremizi dinlenmeye alın.Afiyet olsun.
Aşure Tarifi Video

Aşurenin Tarihi  : Aşure kelimesi aslında Arapça aşer yani 10 kelimesinden gelmektedir.Dinimizce önemli günlerden olan Muharrem ayının 10.gününe denk geldiği için bu isimi almıştır.Aşure gününü yerine getirmek dinimizce sünnet olmakla beraber,aynı gün Peygamberler tarihini bakıldığında bir çok olay vuku bulmuştur.Bugün,Hazreti Adem ( a.s ) tövbesi kabul edildi,Hazreti Nuh ( a.s ) gemisi Cudi dağında durdu,Hazreti Süleyman’a mülk verildi,Yunus Peygamber balığın karnından çıktı,Hazreti Yakup Peygamber kendi gibi peygamber olan oğlu Hazreti Yusuf’a o gün kavuştu.Aynı gün Cebrail a.s,Mikail a.s,İsrafil a.s ile arş,sema bugün de yaratılmıştır.Bugünler de dikkat edilmesi gereken şey ise,oruç tutmak mekruhtur,sadece Yahudilere muhalefet olması açısından,9.10. ve 11.günler de oruç tutulabilinir.Buşekilde oruç ibadetini yerine getirmek sünnettir de.Ayrıca aşure ayın da yetimleri doyurmak,çıplakları giydirmek,yoksullara yardım etmek gibi bir çok iyilik ve ihsan da bulunulmalıdır.Aşure günü ile ilgili peygamberimiz Hazreti Muhammed sallalahu ve aleyhivesselam efendimizin bir çok hadis-i şerifi bulunmaktadır.Bunlardan bazıları ise şu şekildedir;

Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder.”(et-Tergîb ve’l-Terhİb 2/116)

Hz. Âişe`den nakledilen şu hadiste, Allah Resulu (asv)`ın Mekke döneminde de aşûre orucu tuttuğu anlaşılır.

“Cahiliye devrinde Kureyş, aşûre gününde oruç tutardı. Hicretten önce Hz. Peygamber (asv) de aşûre orucu tutardı. Medine`ye hicret ettikten sonra bu oruca devam etti; ashabına da tutmalarını emretti. Ertesi yıl, Ramazan orucu farz kılınınca, aşûre günü orucunu bıraktı, isteyen bu orucu tuttu, dileyen de bıraktı.” (Buhârî, Savm, 69; Tecrîd-i Sarîh, VI, 307, 308).

Hz. Peygamber (asv) Medîne`ye geldiği zaman Yahudilerin aşûre günü oruç tuttuklarını gördü ve bunun ne orucu olduğunu sordu; cevap olarak şöyle dediler:

“Bugün, iyi bir gündür. Allah, İsrailoğulları`nı Firavun`un zulmünden bugün kurtarmıştır. Musa (a.s.) Allah`a şükür için bugünde oruç tutmuştur. Biz de tutarız dediler. Hz. Peygamber; “Biz Musa`nın sünnetine sizden daha yakınız.” dedi ve o gün oruç tuttu ve ashabına da tutmalarını emir buyurdu. (Buhârî, Savm, 69; Tecrîd-i Sarih, VI, 308, 309)

Müslim'in rivayetine göre Hz peygamber (a.s.m) "Ramazan ayından sonra oruç için en faziletli ay Muharrem ayıdır." (Müslim, Sıyam, 202-203)

Nafile oruç tutacaksan, Muharrem ayında tut! Çünkü o, Allahü teâlânın ayıdır. O ayda bir gün vardır ki, O günde Allahü teâlâ geçmiş kavimlerden birinin tevbesini kabul etti. Yine o gün, tevbe edenlerin günahlarını da affeder.) [Tirmizi]



Google Etiketler:Aşure Nasıl Yapılır,

0 yorum :

Yorum Gönder

 
Site haritası ; Google Sitemap En güzel Tatlı Çeşitleri Resimli Tatlı Tarifleri