Bakla sevenlerin bayılacağı, değişik tatlar arayanlara birebir uyacak, bildiğimiz pilavlardan çok çok farklı bir tat olan Bahar Pilavı tarifimizle sizlerleyiz. Sadece ülkemiz mutfaklarında değil tüm dünya mutfaklarında sevilerek tüketilen pilavların; ülkelere göre kullanılan malzeme, pişirilme şekli gibi farklılıklar göstermesi dışında isim değişiklikleri de oluyor. Örneğin; İtalya pilavına risotto, İran pilavına çilav deniyor. Özellikle Japonya ve Çin mutfaklarında pirinç pilavı oldukça fazla tüketilmekteymiş. Üstelik sofralarımızın vazgeçilmezi pilavın ortaya çıkışı çok eskilere dayanıyor. Hatta daha 15. yüzyılda sarayda pilav yeniyormuş ve İstanbul fethini yapan büyük padişahımız Fatih Sultan Mehmet Han’ın sofralarında sade pilavın dışında sebzelisi, etlisi ve tavuklusunun yer aldığı kayıtlarda mevcutmuş. Ancak o dönemler de, pirincin nadir bulunabilen bir malzeme olduğundan ,çok uzun bir dönem pilav sadece zengin Osmanlı sofralarını süslemiş ve buralarda da sofranın en önemli yemeği konumuna yükselmiş. 16. yüzyılda pilav pişirme yöntemleri gelişmiş, aynı öğünde birkaç çeşit pilav yenmeye başlanmış. Şölenlerde ikramların zenginliği, etin yanı sıra pirinç pilavlarının bolluğuyla da ölçülür hale gelmiş. Evliya Çelebi kitabında 17. yüzyılda, Bitlis Beyi’nin kent meydanında verdiği ziyafette 13 çeşit pirinç pilavı bulunduğunu yazıyor. Bu da pilavların sadece Osmanlı sarayına özgü olmadığını gösteriyor. Ancak yine de nadide bir yemek olan pilavı sıradan halk yüzyıllar boyu ancak zenginlerin şölenlerinde tadabilmiş. Özellikle İstanbul’da bu yüzyıldan sonra pirinç buğday kadar tüketilir hal gelmiş. Kültür tarihçisi Marianna Yerasimos, Osmanlı Mutfağı adlı eserinde 18. yüzyıl yemek tarifleri arasında çok değişik pilavların bulunduğunu, hatta benmari usulü pişirilen “susuz pilav” ve "balıklı pilav"a bile rastlandığını yazıyor. Bizde sizlere yine pirinçten yapılan fakat içerisine eklenen sebzeler sayesinde farklı ve enfes bir tat kazanan bir tarif hazırladık. Evet gelelim şimdi tarifimize. Soframızda bereketin, ağzımızda tadımızın eksik olmaması dileğiyle…
Bahar Pilavı Malzemeleri:
2 su bardağı pirinç 1 çy bardağı badem 2 çorba kaşığı tereyağ 1 adet kesme şeker 2 su bardağı sıcak su 1 demet dereotu 1 dal taze soğan 1 çay kaşığı karabiber Yarım çay kaşığı tarçın 10 adet haşlanmış bakla TuzBahar Pilavı Yapılışı:
Dereotu ve taze soğanı incecik kıyıp kenara alıyoruz. Pilav tenceremize ilk olarak bademleri koyarak tereyağında kavuruyoruz. Rengi biraz değişince piriçleri ekleyip biraz daha kavuruyoruz. Kesme şeker ve tuzu ekleyip karıştırıyoruz. Suyunu ilave ederek pilavımızı kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Piriçler suyunu çektiğinde ocağın altını kapatıp daha önceden kıydığımız soğan ve dereotunu, karabiberi bir de tarçını ekleyip karıştırıyoruz. 5-10 dakika dinlendirip sıcak olarak servis yapıyoruz.Google Etiketler:,
0 yorum :
Yorum Gönder