Özellikle çocuklarımızın bayılacağı, bizlerinde çay saatlerinin vazgeçilmezi olacak bir tarif olan Kakaolu ve Çikolatalı Topkek ile sizlerleyiz. Kakao ebegümecigiller familyasından çikolata yapımında kullanılan bir bitki türüdür. Doğal yetişme alanı Güney Amerika, Batı Afrika, Batı Hint adaları olmakla beraber, Tropiklerin genelinde yetiştirilmektedir. Kakao ağacının tohumları ya hemen ya da bir süre sonra mayanlandırılır ve ardından kurutulur. Böylece tohumun acı lezzeti kaybolur ve hoş bir koku meydana gelir. Bu taneler kavurulurak, un haline getirilip yağı alınır. Sonra yeniden öğütülerek, toz halindeki kakao elde edilir. Kakao; sütle karıştırılıp içilir, birçok tatlının vazgeçilmez malzemesidir. Ayrıca yağı alınmamış kakao tohumlarından da çikolata yapılır. Çikolatayı tatlı yiyelim tatlı konuşalım der misafirlerimize sunarız, sevdiklerimize hediye ederiz, canımız mı sıkıldı veya moralimiz mi bozuk? En çabuk aklımıza gelen kurtarıcı olur çikolata. Yani lezzeti kadar hayatımızdaki yeri de çok önemlidir. Hem en sevinçli hem en sıkıntılı anlarımızın ortağı, yoldaşı olur. Çikolatanın mutluluk verdiği bir efsane de değil üstelik. Kakaonun içerdiği biyoaktif besin bileşenleri ve magnezyum vücutta serotonin adı verilen mutluluk hormonunun salgılanmasını arttırıyor; bu bir bilimsel gerçek. Tabii şöyle bir durum da var. Mutlu hissetmemizin tek nedeni vücutta meydana gelen bu fizyolojik değişiklik değil. Bilinçaltında tatlı yemeyi ödül ve mutluluk kaynağı olarak kodladıklarından ötürü psikolojik etkisi de söz konusu. Evet gelelim şimdi tarifimize. Soframızda bereketin, ağzımızda tadımızın eksik olmaması dileğiyle…
Kakaolu ve Çikolatalı Topkek Malzemeler:
3 yumurta 1 su bardağı toz şeker 2 kahve fincanı yoğurt 2,5 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 2-3 çorba kaşığı damla çikolata 2-3 çorba kaşığı kakaoKakaolu ve Çikolatalı Topkek Yapılışı:
Derin bir karıştırma kabında ilk olarak yumurtalarımızı çırpıp sonra toz şekeri ekleyerek iyice köpürtüyoruz. Yoğurt ve sıvı yağ ilave edip 1-2 dakika daha çırpıyoruz. Elediğimiz unu, kabartma tozunu, damla çikolatayı ve kakaoyu da kattıktan sonra tüm malzemeyi iyice karıştırıyoruz. Kakaolu kek harcımızdan muffin kalıplarının yarısına kadar koyuyoruz. Üzerine damla çikolata serpiyoruz. Önceden ısıttığımız 175 derecelik fırında 25-30 dakika pişiriyoruz.Google Etiketler:,
0 yorum :
Yorum Gönder